sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Tampereelta.

Hei sunnuntaita.
 
Pitääpi lisätä tähän kohtaan, että kuvaamani
onkin postikortti, joka on lähetetty äidilleni
29.4.1942, Nekalaan, Erätie 20.
" Sydämmellinen Onnittelu" äidiltä ja Sirkalta.

Tälläsin vanhan valokuvan v.1942
Tampereen linja-autoasemasta.
Vasemmalla piikkinokkaisia linja-autoja
jollaisen kyydissä sitten reilu kymmenkunta
vuotta jälkeen olen ollut.
Kauhea bensakatku leijaili matkustamossa
ja voin hirveen huonosti
jokaisella bussimatkalla. Vatsassa kierähti
kun bussi alkoi laskea alamäkeen, huh hoijaa.Siihen aikaan
ei ollut tasaisia teitä, vaan mäkiä riitti niin ylös kuin alaskin päin.
Äiti kaivoi paperipussin valmiiksi, niitä
oli auton katossa olevilla verkkohyllyillä.
( olivat kuin verkkokasseja, mutta paksummasta
materiaalista) sellaisesta pikkusormenvahvuisesta
punotusta lankaköydestä ( silla,silkki tai mitä nailon narua lienevät olleet).Olen minä nuorena käynyt Tampereella useita kertoja. Serkkuni asuvat eri puolilla kaupunkia ja reippaana tyttönä vierailin useasti eri serkkujen luona: Härmälässä, Hämeenkadun liepeillä, Väinämöisenkadulla. Äitini mukana kuljin, kun hän vieraili sisartensa ja veljiensä luona. Opin näin kulkemaan yksin, ensin paikallis- pikajunamatkan,  sitten Tampereen sinisillä busseilla, rollikalla Härmälään ja sähköttömillä muualle. Muistan että rollikat oli numeroilla 1, 2, 3. Ykkönen Härmälään, kakkonen Kauppiin, kolmonen olisko ollut Pyynikille....
Oi voi mukavia muistoja näiltä lapsuus- ja nuoruusvuosilta. Seikkailuja, elokuvissa käyntiä, kuljettiin kaupungilla päiväsaikaan ja näyteikkunoita ihailtiin. Se tuntui elämältä, maalaiskylässä vietettyjen päivien jälkeen. Mutta toisaalta, minun serkut tuli kesällä mielellään meille maalle. Siellä oli monenlaisia seikkailuja kaupungin lapsille ja kyllä serkut maalla viihtyikin, mikäs sen mukavampaa...Minä sain esitellä maaseudun ihanuuksia, lehmiä, lampaita, possuja,...( oi sentään, meinasi unohtua; meillä oli parikymmentä kanaa ja komea valkoinen  Pekka- kukko ja vahtikoira Sami saksanpaimenkoira.... kylälle oli maataloja, joissa kotieläin nähtävyyksiä riitti, jos kiinnosti...oli mansikkamaata, kukkia pellonlaidalla, metsässä seikkailua, kalliokiipeilyä, järvenrannassa uintia, polkupyörällä ajoa, etenkin isäni pyörä oli mielenkiintoinen värkki sotavuosilta isälle jäänyt miestenpyörä, jota minäkin joskus yritin ajaa rungon välistä. Isompana tyttönä sitten ajelin rungon päältä ihan oikeesti. Erittäin raskas oli sitä ajaa, siinä oli iso ketjuratas jonka välitys oli reilun pituinen. Kaikkea ihanaa oli tarjolla ja pihasaunassa löylyttelyä....aahh...kyllä maalla on mukavaa. Terveellistä ja viihdyttävää tekemistä...


8 kommenttia:

 1. Hei vaan, Muistosi miestenpyörällä rungonvälistä ajaminen toi mieleeni ihania muistoja lapsuudestani. Tuli mukava mieli, kiitos sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitti viestistä, eikös vaan olekin mukavia muistoja. Mie katselen vanhoja valokuvia ja muistelen entisiä aikoja, kun opeteltiin uusia asioita:)

   Poista
 2. Samanlaisia muistoja minullakin on !
  Ja linja-autossa alkoi oksettaa. Onneksi ei enää :)

  VastaaPoista
 3. Mukava kirjoitus lapsuuden muistoistasi. Minäkin olen pienenä ollut herkkä tuolle "ykälle".

  VastaaPoista
 4. Kiva lukea näitä sinun muisteluksiasi. :) Minäkin voin aina pahoin linja-autossa, jota meillä sanottiin onnikaksi, ja pusseja tarvitsin melko lyhyillä reissuillakin. Ja tuttua on tangon välistä ajaminen minullekin. ;)

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista kaikille, minä tykkään kirjoitella joskus iskee sellainenkin tarve. Äidilläni oli mustakantinen vihko, johon hän oli kirjoittanut sota-ajan muistelmia, ikäväkseni se on jäänyt matkan varrelle, kun hänestä aika jätti 1962.

  VastaaPoista
 6. Moikka!
  Taustalla näkyvä talo on Hatanpäänvaltatie 12, jossa äitini ja isäni asui silloin, myös Sinun mummusi(kortin lähettäjä) asui siinä heidän kanssaan niihin aikoihin. Matti ja myös minäkin kerittin asua siinä jonkin aikaa, olin alle vuoden vanha ,kun muutimme siitä Härmälään
  Terv:Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Maija. Juu siell on tuollainen harmaa talo,taustalla näkyy myös Roomalaiskatollinen kirkko kuparitorneineen. Se oli siinä näkyvällä paikalla, hyvin näkyi Itsenäisyyskadunkin tienoilla.

   Poista