torstai 17. lokakuuta 2013

Huutokauppa ostos 1950 luvulta:)

Heips iltasella.

Näytillä yks vanha maljakko, jonka isäni osti huutokaupasta 1950- luvulla.
Olisko tämä joku Kupittaan savitekele?
Näin yhden myymälän ikkunassa samanlaisella värityksellä kaksi
pienempää maljakkoa. Menin pikkuliikkeen sisälle ja kysäisin onko
heillä tietoa niistä maljakoista,  putiikin myyjä sanoi, että olisivat
Kupittaan tuotantoa. Juu...siitä päättelin tämän omanikin olevan samaisesta tehtaasta.

Miepä tääl kärsin olkapää kivuista, vähän jottain oon kehannu tehä, sukan vartta hittaasti ja välillä huilaten.

Kävin päivystyksessä, sanoivat siellä ettei miun kuulu sinne mennä, koska kipu on alakanut jo kauan sitte, mie siihen tokasin: ku en päässy terveyskeskukseen, siellä ku jono on 4-6 viikkoo. Apuva, johan ihminen tautiin kuoloo, jos pittää nii mahottoman kauan ootella, jotta apua saa ja lääkettä.

No siitä päivystyksestä vielä, mie sanomaan, jotta enhä ois tänne tullu jos terve olisin ja kortisoonia jos tähän vaivaan sais. Hoitsu siihen: ei täällä mitään kortisonia anneta, mie siihen jotta: en jää sitte jonottamaankaan, jos lääkär sen päättää, saanko pistosta vai ei, tänne oottamaan kolme tuntii...  Siel oli ihmisii ku muurahaisia toist kymmentä potilasta istui vakavan näköisenä odotus tilassa, jossa itsekin asioin, ei mittään intimiteettisuojaa, toiset potilaat kuuli kaiken mitä hoitsun kanssa rupattelin ja siinä meinas miulta roppuki palaa jossain vaiheessa...
Hoitsu kehoitti ostamaan apteekista buranaa, se vois auttaa...mie meinasin kiivastua, muutama äänekäs lause tuli hälle sanottua...ja muut ihmiset terästi kuuloaan; mitähä se mummo siel mellastaa. Potilaat istuivat siinä ihan miun selän takana, ei kolmee metriä kauenpana, siis  IHAN  selän takana!! Hoitsu kysyi teenkö palautus kaavakkeen ja mie sanoin: mielelläni teen, hää sanoi,se kun menee johonki johtoportaaseen, mie sanoin jotta siel pannaan palautteet roskakorriin...joo'o ihan oikeesti, ainaki sit ku ovat käsitelleet..höh...kyseiset lappuset.
No täälpä mie istun buranan avustuksella ja ootan koska tulee aika terveyskeskukseen, oon jonottanut jo neljä päivää...ennää ei oo ku 30-40 päivää jälellä..tai siin paikkeilla....

Mukavaa syysaikaa teille ja huomenna voi olla jo talvi.

6 kommenttia:

 1. Komia on vaasi, kupittaan tuotannoksi sitä miekii arvelen

  On tää mei terveyden hoito sitte syvältä:). Miekii varmast jonottaisin korttisoonii siun lailla, mut onneks oli se mukava lääkäri.
  Yksityispuolella kerran kävin hakemassa piikit, maksu vaan 150 e. Ei sitä eläkeläisen kannata siellä käydä.
  Ootko kokkeillu siihen olkapäähän sitä vanhaa kaalinlehti haudetta, eli murskaat vähän kaulimella kaalinlehtiä, laitat ne olkaasi vasten ja päälle jotain villasta. Tää on miun mummoin ohje, hää ko ol nuoren kannaksel sellasen kansanparantajan opis.
  Jaksamisii siulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei sie siel. Voi sentään, en oo koittanu sellast konstii, miul ku ei oo kettään neuvojii, mut hyvä ku sie kerrot mie koitan tätä vinkkiä ja kerron sitte mite on käynt. Kaalii pittää het koht ostaa ja alkaa niit tällämään kippeeseen paikkaan. Tuost vanhast ohjeest tul mieleen; miul ol penskana sikotauti ja äit oli kuullu, jotta sianihraa voipaperiin ja se yöks kaulalle. Voi mahoton sitä rutinaa ja iljettävää tunnetta, ku se ihra ja voipaperi yhessä aiheuttivat...

   Poista
 2. Kyllä on surkeaksi mennyt julkinen terveydenhuolto, taitaa olla sama joka puolella maata :( Kaalinlehtihaude kuullostaa mielenkiintoiselta vaihtoehdolta, varsinkin jos vatsa ei tykkää Buranasta. Panadol Extendiä kehotti yksi lääkäri ottamaan särkyyn aina 2 tabl. kerralla. Parempaa vointia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei siulle. On tää terveyshuolto ain ollu reunalla keikkumist, mieki oon joutunut sairaalas monenlaisiin toimenpiteisiin elämän aikana.Nykyjään alkaa jo pelottamaan, miten täs oikein tulee pärjäämään. Ei oo köyhyysrajalla olevan eläkeläisen mahdollista käyvä yksityisellä lääkärillä, se on ihan vissi juttu.
   Juu, vatsa on huono olen saanu sen pidettyä kivuttomana jo pitkään, se jos nyt herkiää pahaks alakaa uus vaiva, maha se ryökäle on koko iän vaivannu.
   Mie ostin sitä buranaa kymmenen tabletin rasian, jos alkaa vaiva mahassa, ei jää lääkkeitä käyttämättä.
   Panadolia 1mg otan päänsärkyyn, muttei se auta tuohon olkasärkyyn, ku siel joku hiivatti oikein tiristää kipua eikä mäne ihan het ohikaan.
   Kiitti siul kirjotuksesta, voijaan paremmin, jos Luoja suo. (mie en oo uskovaine, vaik äitiin oliki, eikä hänelkä mittää hyvvää siit ollu, aivoverenvuodon sai kotona maalla, ja niis tuskis ol tuntikausii, enneku lääkär saatiin kottiin, eikä muut ko Forssan sairalaan kuolemaan. Elämäjäs valitti niinkauan ko mie muistan, ei oo helppoo sekkään, lapsen kuunnella)

   Poista
 3. Kyllä on teilläpäin ihan kauheat jonot terveyskeskukseen. Sitten vielä sekin, että onko siellä sellainen lääkäri, joka uskaltaa sitä kortisonia olkaniveleeseen laittaa. Täällä meillä kun moni lääkäri kieltäytyy siitä tehtävästä. Tiedän itsekin mitä kipu on, särkee niveliä ja selkärankaa. Selkärankareuma on joskus todetttu ja hoidettu reumapolilla, mutta nyt sekin on siirretty terv.keskukseen minun osaltani. Ei ole hääppöiset oltavat, kuten tuossa jo kirjoitin.
  Tuota kaalinlehti haudetta en ole koskaan koittanut. Nyt ihan viimepäivinä lukenut kahdesta eri paikasta sen tuomasta avusta. Pitäisikö sitä lähteä kaalinostoon ja kokeilla minunkin. Varsinkin kun yrittää käsitöitä tehdä, niin olkapäät kipeytyvät pahasti. Vaikka kuinka tekeekin vähän kerrallaan.
  Välillä tuntuu todellakin kurjalta kun kroppa säätelee tekemisiä ja mieli palaisi tehdä vaikka mitä... kunpa saisi uudet varaosat noiden kuluneiden tilalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, niin se vaan on, että vähempi osaisten kärsimys on nyky Suomessa totista totta. On elämä kummallista, toiset saa mahtavia eläkkeitä, palkkioita ja muita etuuksia, hiljaiset jotka eivät enää kykene puoliaan pitämään, jäävät jalkoihin. Niin maailmassa on menty aiemminkin eikä se tähän lopu, niinkauan ko ihmisiä on maapallolla.
   No mut, miulla on parhaillaan kaalinlehdet olkapäillä. En ossaa viel sannoo vaikutusta, mut oisko sekin jottain, ku lehdet oli aika kauan viileitä, lähes kylmiä iholla, mut nyt ne on lämmennyt ja haisevat! Miusta lähtee nyt vahva kaalinhaju...toivottavasti ei jää iholle olemaan tään lääkitsemis kokeilun jälkeen.
   En mie niitä lehtiä kummemmin oikonut, muotonsa puolesta sopivat hyvin minun kapeille olkapäille vai oliko se murskaaminen? ollut enemmän tervehtävä vaikutteista. Toivotaan parasta ja kokeiltu on, kiitti ohjeesta KOSO-TÄTI:)

   Poista