sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Nostalgiaa:)


Ilta myöhällä isänpäivänä.

Novitan nostalgialangasta värkkäsin sukat, kokoa 41- 42
mutten isälleni, hän ei ole enää elossa.
Lokakuussa tuli 47 vuotta hänen pois menostaan, se oli erittäin raskas ja uskomaton asia, josta toipuminen kesti pitkään. Hän jäi minun ainoaksi läheiseksi, kun äiti poistui muutama vuosi aiemmin.

Pyhäinpäivänä vein haudalle kynttilän, joinain vuosina olen käynyt siellä
isänpäivänä. Tänään muistelin häntä, kuten monena vuonna tämän päivän johdosta. Ikävöin edelleen, monina vaikeina päivinä, kun oma vointi on huonompi. Näen vieläkin unta isästäni, toisinaan se tuntuu pahalta, etenkin jos hän palaa uniini liian useasti. Minua alkaa hieman pelottaa, enkä oikein tajua, mitä hänellä lieneekin asiaa, onko se lohduttavaa vaiko oikeesti pelottavaa vai neuvovaa...näin kymmenien vuosien jälkeen....

Muutama viikko takaperin näin kovasti tummia unia, jotenkin liian synkkää, vaikka tavallisesti ja paljon näen värikkäitä ja vauhdikkaita unia. Näistä tummista unista mainitsin ukollein, jotta eivät uneni hyvää tiedä, kuten ei aikaisemminkaan olleet hyviä unia.  Sairastuin itse, eräs läheisemme sairastui....vaikka en saa olla " pahanilmanlintu" mutta valitettavasti asiat vaan osuu niihin unini aikoihin.

Olen vuosia sitten ollut herkkä näkemään unia, jotka myöhemmin ovat toteutuneet juuri siten kuin unet näin. Silloin en pelännyt, olin vielä nuori, mutta nyt on toisin....pelottaa...




8 kommenttia:

 1. Tosi ihant nuokeltaset piristeet sukissa.
  Älä sie unnii pelkää, unet mennöö menojaa, joskus totteutuu ,joskus auttaat, ja varoittaat, mut pelätä ei tarvii, vaa aattel jot se on lahja tää unen näkeminen, Nii miekii aattelen, omist uniloist.
  kasssohaa ko tää unniin näkeminen niiko kuuluu mei heimoo, ollaa sellast unennäkijä heimoo myö karjalaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti siul sukkaloijen kehuista:) Nii'i unennäkijöitä todellakin, miun äitiin ja yks hänen siskoistaan ol sellanen unienpuhuja, en muista, kävivätkö heijän unensa toteen. Sielt heijän muisteloist, miunki mieles unet käy vaivaamaan, niiku sie sanoit; veren perintönä. Välil tuntuu kovin kolealta nähhä nii usein vainajist unta, mut ku oikein aattelen, eihä miul ennää ookkaan elos olevii läheisii, siint se
   varmastikin johtuu. Hyö käyvät minnuu morjenstamasta, " tuol puolelt"....

   Poista
 2. Voisiko olla että unissasi näkemäsi isä yrittää kertoa sinulle ettet niin kovin murehtisi huomista.
  Minä olen myös kaivannut äärettömän paljon edesmennyttä isääni. Eräänä yönä hän ilmestyi matkalaukku kädessä vierelleni hyvin vakavana, lähes 30-vuoden jälkeen.
  Uni jäi minua vaivaamaan. Kunnes vasta jokin aika sitten tajusin. En ikävöi enään
  niin että se tuottaa tuskaa, vaan muistelen häntä iloiten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos viestistäsi. Unissain isä on aina elossa ja mie mään hänen luokseen peläten, jotta onko saanut sydän kohtauksen ( johon hän oikeesti menehtyi ) mut ain hää on hyväs kunnos ja sellanen kuin oli elossa ollessaan.
   Mie kerroin yhelle naapuril näist unistani, hää sano, jotta ei niit unnii pidä pelätä, käyvät läheiset tervehtimässä meit, vähän oli laiha lohdutus, mut koitin sit rauhoittuu, mikäs siin auttaa, mut aika raskasta nähä vainajista usein unia.
   Tuost siun issäis lähöstä matkalaukkuineen:" mie oon nähnyt unia tämän vuuen aikana, entisest miehestäni, joka kuol kymmenen vuot sitte. Hää on käynt kovasti miun unissa ja - houkuttelee veneajelulle mukkaansa, mie yhen kerran olin unissain, laiturilla tään nykysen miehen kans ja ex pyys minnuu mukkaan, sanoin etten voi lähtee, jään tähän T:n kanssa. Hää exä, läht veneineen ja nosti kättään ja hymyili silleen, kuin elossa ollessaankin."
   Muutama yö ennen sairaalareissuani, näin taas hänestä unta,:"- hän exä, pakkas matkalaukkua ja oli lähössä pois ja oli minnuun selin päin..Mie siin unessain vähä ihmettelin mut ei hän mittään oikeestaan puhunut enempää en muista unestani" ..Saas nähä kuin kauan hää pysyy " poissa" miun unistain. Näin kymmenen vuoden jälkeen hänkin minnuu muistuttaa.
   Miun ukkoin sanokin täs yks päivä:- jotta se exä houkuttelee, et kuinka mukavaa "siellä" on. Hui et minnuu vähä kylmäs....

   Poista
 3. Voi kun ikävää lukea että vointisi on huonontunut.
  Toivottavasti pian paranet.
  Minäkin juuri sisikolle ihmettelin että olen nähnyt vanhemmistani unia, joita en moneen vuoteen ole nähnyt.
  Parempaa vointia ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Anneli, kyllä minun vointi on parempi, olkapääkivut ovat vähentyneet, liekö kortisonipistokset auttanut. Sain kumpaankin olkapäähän pistoksen ja parin viikon päästä saan uudet satsit.

   Poista
  2. No hyvä !
   Minä sain sairaslomaa lisää helmikuun loppuun, eilen kävin lääkärillä !

   Poista
  3. No voi Anneli! Sinuun on tullut kova tauti, kun niin kauan oot lomalla. toivottavasti ei kovin vakavaa, on kovin pimeää ulkonakin.

   Poista